Live 1966 (1998)

Live 1966 – The Bootleg Series, vol 4: The "Royal Albert Hall" Concert utkom först 1998 efter ha legat näst intill orörd under många år i skivbolagets arkiv. Innehållet är sensationellt och redovisar en Bob Dylan som nått ändstationen i en kompromisslös färd som inletts genom en skandalartad konsert i Newport ungefär ett år tidigare.

Live 1966 skivomslagFörst ska det klarläggas att konsertinspelningen faktiskt inte härstammar från Royal Albert Hall utan från inspelningen i Manchester den 17 maj. Anledningen till varför Royal Albert Hall ändå finns med i titeln är att den bootleg som innehåller konserten från början felaktigt gavs detta namn och konserten har sedan blivit känd under detta namn. (Lägg märke till att Royal Albert Hall står inom citationstecken på konvolutet.)

Live 1966 är en dubbel-CD bestående av konsertens två delar – en akustisk och en elektrisk, vilket var det typiska upplägget under hela turnén. Under den akustiska delen är Dylan ensam på scenen medan bandet deltar i den elektriska delen. Det är under den andra delen som burop och störande handklappningar från publikens sida kan höras.

Hela denna turné där konserten är hämtad från är också en Bob Dylans uppgörelse med sin publik. Publiken hade inte kommit över att Dylan lämnat folkmusiken och tagit sig an en annan musikstil. Det är detta som föranleder en person i publiken att skrika ”Judas” varvid Bob Dylan svarar ”I don’t believe you … you are a liar”, och säger sedan till bandet ”Play fuckin’ loud” innan de sätter igång nästa låt: ”Like A Rolling Stone”.

Live 1966 ingår också ett CD-häfte med 56 sidor text av Tony Glover som fanns i Dylans närhet under denna tid. Detta dubbelalbum är över huvud taget något av det bästa som givits ut med Bob Dylan. Och det är även vad inramningen låter berätta i form av publikens burop kontra Bob Dylans kompromisslöshet som gör denna inspelning till en av rockhistoriens mest speciella händelser.

Tillbaka till bootlegs | Studioalbum | Live | Samlingar

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010