Blonde On Blonde (1966)

Blonde On Blonde är en av de stora höjdpunkterna från Bob Dylans studioproduktion och kan också ses som slutet på en period där Dylan ständigt sökt nya uttryck och alltid funnit guld. Blonde On Blonde har ett omisskännligt sound med komponenter av ett torrt trumljud och klingande gitarrer som blandas med Dylans uttrycksfulla och mångskiftande sång. Dylan har själv omtalat ljudet på Blonde On Blonde som det närmaste han någonsin kommit det ljud han ständigt hörde i sitt eget huvud.

Blonde On Blonde skivomslagBlonde On Blonde är en monumental skiva som inrymmer 14 låtar, utgiven på en CD, men som ursprungligen var en dubbel-LP – den första i rockmusikens historia. Första spåret ”Rainy Day Woman Nos 12 & 35” inleds med orkestermusik som från en gatumarsch och Dylan sjunger ”They’ll stone ya when you’re walkin’ ’long the street”.

I ”Want You” är snärtig pop som blandar The Beatles och Elvis Costello, men ändå helt originellt. Det finns också kolosser till låtar i form av ”Vision of Johanna” och ”Sad Eyes Of The Lowlands” där långa textsjok framspringer i alster som visar Dylan som den obestridliga mästaren att kombinera text med musik.

Även om inte "One of Us Must Know" eller "Just Like A Woman" hade kommersiell framgång som singlar framstår de i efterhand som anmärkningsvärda låtar, vilket likaså gäller fler låtar på Blonde On Blonde.

Albumets textvärldar är fängslande och svårbegripliga och framkastade genom en ström av det sound Dylan funnit där den nasala rösten lieras med en metallisk ljudbild.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010